Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Our Baby

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

November 21, 2012

Bahagiakah perkahwinan atas nama cinta??

Kisah ni aku dapat dari seorang kawan..harap boleh jadi pedoman..


Nak dijadikan cerita, ada seorang pemuda bernama Jamil, berasal dari Benut, Pontian. Keluarganya hanyalah keluarga sederhana. Tidaklah disebut miskin. Ayahnya sehari-hari bekerja sebagai tukang jahit dikampungnya. Kerana kegigihannya, Jamil berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke UTM walaupun dengan perbelanjaan seadanya.

Semasa semester 3 di kampus, Jamil jatuh hati pada seorang gadis bernama Ayu Sofea, juga sama-sama kuliah di fakulti yang sama. Ayu adalah puteri seorang tokoh korporat ternama di daerah Johor Bahru dan juga jugak dari keturunan diraja. 

Walaupun secara ekonomi, mereka jauh berbeza,namun itu tidak menghalang keduanya untuk saling mencintai. Ayah Ayu yang mengetahui puterinya begitu mencintai pemuda dari keturunan biasa, tak mampu mencegah gelora cinta puterinya. Maka setelah keduanya tamat belajar, pernikahan keduanyapun diadakan dengan meriah. Pesta besar-besaran diadakan untuk mengiringi nikahan. 

Ayah Jamil yang tak punya banyak harta, hanya dapat memberikan bantuan sumbangan pakaian, langsir, sarung bantal, yang semuanya dibuat dan dijahit sendiri khas untuk pernikahan anaknya.

Bahagiakah Ayu bersanding dengan Jamil ?

Ternyata kebahagiaan mereka tidak berlangsung lama. Tibalah saatnya malam pengantin tiba. Mereka berdua pun memasuki peraduan dengan bahagia. Namun, ketika Jamil membuka pakaiannya dan tinggal hanya memakai seluar dalam, berteriaklah Ayu dengan kuat, sebelum akhirnya pengsan tak sedarkan diri. 

Jamil masih dalam kebingungan dan tidak tahu kenapa isterinya histeria dan pengsan.  Dilihatnya seluar dalam yang dipakai. 

Aduh !! 

Jamil lupa yang seluar dalam itu  dijahit oleh ayahnya, dibuat dari kain bekas bungkus tepung gandum.

Di tengah seluar dalam itu masih terpampang jelas tulisan,"BERAT BERSIH 25 KG".

Sudah tentu  Ayu terus pengsan melihatnya. Ayu tidak dapat membayangkan seberapa besar isinya dengan berat sebegitu.

 Jangan serius sangat baca ni...

Besar tu....Hahahahaha...


Aku dapat email ni dah bertahun lama dah..bila bukak balik email2 lama, rasa macam bodoh je email ni..mesti orang yang tukang karang cerita ni dah bosan tahap gaban sampai nak buat cerita penglipurlara ni...hahaha


No comments: